Positieve Gezondheid
Positieve Gezondheid is sinds 2011 een begrip in Nederland. Het is een nieuwe manier van kijken naar gezondheid en ziekte waarbij je als individu zelf de regie neemt om je welzijn te bevorderen. Positieve Gezondheid is meer dan de aan- of afwezigheid van ziekte. Zo kunnen mensen met een (chronische) ziekte zich ook gezond voelen. Zij kunnen zich aanpassen aan de veranderingen in hun leven, op welk gebied dan ook. Hoe iemand zich lichamelijk voelt, maar ook hoe ‘’iemand in zijn/haar vel zit’’ is heel belangrijk.

Positieve Gezondheid is een manier van denken en werken waarbij je de ander centraal stelt. Je helpt mensen om beter te benoemen wat belangrijk voor hen is en vertaalt dat naar te zetten stappen. Goed luisteren en kijken is hierbij essentieel, maar ook het vertrouwen in wat iemand zelf kan. Het is verbluffend hoe goed mensen zelf vaak weten wat ze nodig hebben om hun gezondheidssituatie te verbeteren.

In zorg, welzijn en onderwijs wordt steeds vaker gewerkt vanuit Positieve Gezondheid. En ook werkgevers merken steeds meer dat het waarde heeft om ‘het andere gesprek’ te voeren met medewerkers. Het werkconcept van Positieve Gezondheid houdt in dat je anders kijkt naar ‘of het goed gaat met iemand’.
Maar de toepassing van Positieve Gezondheid hoeft niet alleen via professionals te verlopen! Vrijwilligers die zich binnen een dorp middels huisbezoeken of vormen van dagopvang richten op dorpsgenoten die behoefte hebben aan wat extra zorg- en aandacht, kunnen zeker ook hun voordeel doen om ‘het andere gesprek’ te voeren.

En uiteraard biedt Positieve Gezondheid voor ieder individu handvatten om langer gezond en vitaal te blijven. Door je ervan bewust te zijn welke factoren invloed hebben op je persoonlijk welzijn, kun je daar zelf invloed op uitoefenen.
Kortom, Positieve Gezondheid is breed toepasbaar.

Als trainer Positieve Gezondheid en implementatiecoach denk ik dan ook graag mee en ben ik inzetbaar als het gaat om:
* Kennismaking met het gedachtegoed van Positieve Gezondheid voor professionals.
* Kennismaking met het gedachtegoed van Positieve Gezondheid voor burgers/vrijwilligers.
* Begeleiden van reflectiebijeenkomsten na het volgen van de e-learning.
* Implementatie van Positieve Gezondheid binnen een organisatie of team, maar ook binnen een dorp of vrijwilligersorganisatie.
* Mogelijkheden tot het toepassen van Positieve Gezondheid voor individuele burgers.

Mocht u interesse hebben om met Positieve Gezondheid aan de slag te gaan maar ontbreekt de werkvorm die u in gedachten had of wilt u een vermeld item een ander accent geven?
Neem dan contact met mij op zodat we daar met elkaar over in gesprek kunnen gaan.

Wilt u meer weten?
U bereikt mij eenvoudig via onderstaande gegevens.

Marjo Kuijper
06 12 67 90 29
info@zwderegenboog.nl

KvK nummer: 65891910 - BIG nummer: 29019130630